Mosasaur

Mosasaurer
En tylosaur
En tylosaur
Bevaringsstatus
Kendes kun fra fossiler
Geologisk tidsalder: Kridttiden
Videnskabelig klassifikation
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeChordata (Rygstrengsdyr)
UnderrækkeVertebrata (Hvirveldyr)
OverklasseTetrapoda (Tetrapoder)
KlasseReptilia (Krybdyr)
OrdenSquamata
UnderordenLacertilia
FamilieMosasauridae
Gervais, 1853
Underfamilier
Halisaurinae
Mosasaurinae
Plioplatecarpinae
Tylosaurinae
Hjælp til læsning af taksobokse
En tylosaur-rekonstruktion.

En mosasaur var en slangelignende øgle (og dermed krybdyr) i den nu uddøde familie Mosasauridae. De fleste arter var havlevende, idet der kun er fundet en enkelt mosasaur som levede i ferskvand.[1] Det første mosasaur-fossil blev opdaget i Meuse-floden omkring 1780. Disse kødædende, marine rovdyr menes at være nært beslægtet med slanger, pga. store anatomiske ligheder i kæbe og kranium. [2] Navnet mosasaur kommer af ordet Mosa, der er det latinske navn for Meuse-floden, og af det græske ord sauros, der betyder firben.

Mosasaurer var ikke dinosaurer, men lepidosaurer; krybdyr med overlappende skæl. Disse rovdyr udviklede sig fra semi-akvatiske slanger og øgler kendt som aigialosaurer, tæt beslægtet med de moderne varaner, i den tidlige kridttid. Gennem de sidste 20 millioner år af kridttiden, med uddøen af de sidste ichthyosaurer og tilbagegangen af kridttids-plesiosaurerne og -pliosaurerne, blev mosasaurerne de dominerenede rovdyr.

  1. ^ Public Library of Science (2012, December 19). New dinosaur: First freshwater mosasaur discovered. ScienceDaily
  2. ^ Lee, 1997, "The phylogeny of varanoid lizards and the affinities of snakes," in Phil. Trans. R. Soc. Lond. B 352: 53-91.

Developed by StudentB